Een baan, een carrière of is het een droomvlucht?
Sander de Wit (1986), celdirecteur Hero Alkmaar.
Een baan, een carrière of is het een droomvlucht?
Sander de Wit (1986), celdirecteur Hero Alkmaar.
“Je hebt geen baan, maar een carrière bij Hero”. Dat klinkt goed, maar hoe werkt dat in de praktijk? Dit is mijn persoonlijke verhaal. Sander de Wit (1986), celdirecteur Hero Alkmaar.
Op 1 april 2017 startte ik als de twaalfde medewerker van Hero en daarmee was ik ook de eerste trainee ooit in de geschiedenis van dit groeibedrijf. Ik tekende mijn contract in Hoorn en mijn eerste werkdag hielp ik al mee met de verhuizing naar het nieuwe pand in Wognum. Dat betekende sjouwen, pizza eten en veel lachen. Een fantastische manier om je collega’s te leren kennen, als je het mij vraagt.
“Je hebt geen baan, maar een carrière bij Hero”. Dat klinkt goed, maar hoe werkt dat in de praktijk? Dit is mijn persoonlijke verhaal. Sander de Wit (1986), celdirecteur Hero Alkmaar.
Op 1 april 2017 startte ik als de twaalfde medewerker van Hero en daarmee was ik ook de eerste trainee ooit in de geschiedenis van dit groeibedrijf. Ik tekende mijn contract in Hoorn en mijn eerste werkdag hielp ik al mee met de verhuizing naar het nieuwe pand in Wognum. Dat betekende sjouwen, pizza eten en veel lachen. Een fantastische manier om je collega’s te leren kennen, als je het mij vraagt.
Een baan?
Ik werkte bij Deen en was onderweg om filiaalmanager te worden. Een familiebedrijf met een dynamische omgeving waarin je 7 dagen per week geopend bent en werkt met jong en oud.
Op een dag vroeg mijn buurman Jeroen de Vries of ik eens wilde komen kijken bij zijn bedrijf? De klik die wij als buren hadden, bleek ook een match op professioneel gebied en aan het einde van de week had ik een voorstel arbeidsovereenkomst in mijn mailbox. Ik mocht instappen als Trainee Recruitment, zoals gezegd, de eerste trainee ooit. Het leek mij wel wat om vanuit iets meer rust ook met mezelf aan de slag te gaan. Het werd een “JA”.
Vanuit het “hunten” van interim professionals ontwikkelde ik mezelf richting het maken van de juiste matches. Dat beviel heel goed want dan heb je ook intensief contact met opdrachtgevers en kandidaten. Binnen een jaar kreeg ik al de kans om een collega te vervangen die met vaderschapsverlof ging en zodoende groeide ik verder, in mijn rol als Senior Recruiter. Klinkt snel en dat was het ook.
Enige tijd later lonkte de rol van Operationeel Manager. Jeroen had me al eens gevraagd op basis van mijn eerdere werkervaring en de ambitie die hij ervaarde. In gedachten ging ik me al voorbereiden op die rol en om ook inhoudelijk een goede basis te leggen, kreeg ik de studie Foundation of Management bij Nyenrode aangeboden. Een fantastisch traject en het netwerk dat ik daar heb aangeboord, gebruik ik nog steeds. In mei 2019 was het (eindelijk ) zover. Ik kon met veel vertrouwen de stap naar Operationeel Manager zetten. Immers ook met enkele nieuwe collega’s aan boord én een goede opvolgster was ons team op sterkte en de continuïteit gewaarborgd.
Een carrière?
In de rol van operationeel manager werkte ik nauw samen met Jeroen. Klanten, groei, kwaliteit en werving hadden onze continue aandacht en focus. We onderzochten wat Hero nu eigenlijk zo uniek en succesvol maakt en formuleerden onze kernwaarden:
- Framily:
wij geloven in netwerken, samenwerken en familiegevoel - Work Hard, Play Hard:
handen uit de mouwen en voeten in de klei - Super Servicegericht:
we zijn niet servicegericht, we zijn super servicegericht - The Perfect Match:
snel scoren past niet bij ons, wij gaan voor de perfecte match
Ook de Hero cultuur hebben we in die tijd uitgewerkt en bewaken we nog altijd dagelijks. Belangrijke aspecten van onze cultuur zijn onder andere: alles om vooruit te komen, persoonlijke ontwikkeling, beweging en ontspanning, onboarding van nieuwe collega’s (in mijn tijd twee dagdelen en inmiddels uitgegroeid naar twee hele weken), teambuilding, the Hero Game Room, overlegstructuur, HeroToday (het interne platform), coaching, Hero of the Month en nog veel meer.
Het klinkt vaak zo gemakkelijk “fouten maken mag” of “alles wat we zeggen is 100% waar”, maar hoe vertaalt zich dat naar de praktijk? Daar hebben we het uren over gehad met elkaar tijdens de onboarding. Klantnaam, marges, etc. Dat is voor mij echt de kern van dit bedrijf! En het lef om buiten je comfortzone te gaan en je ego even opzij te zetten.
Voor de wind … leuk, niet altijd makkelijk
Het is niet alleen maar halleluja geweest. Zeker niet. Een bedrijf dat zo snel groeit, gooit je bijna dagelijks uit je comfort zone. Tijdens de Corona-periode heb ik bijvoorbeeld afscheid moeten nemen van mensen die ik graag mocht. Dat was echt niet leuk en daar heb ik ook regelmatig wakker van gelegen.
Crisis is echter ook vaak een moment voor organisatieverandering en persoonlijke ontwikkeling. Zo hebben we bijvoorbeeld de hartslag van Hero geïntroduceerd. Een overlegritme met dag- en weekstart, week evaluatiegesprekken en kwartaalsessies. We ondersteunden afdelingen met trajecten voor teamlead en MT. Mijn deel van het MT-programma bestond uit coaching, off-sites en buddy trajecten.
De snelle groei leidde echter ook tot zogenaamde “corporate trekjes” waarbij de verleiding groter wordt de verantwoordelijkheid zelf niet te nemen, een andere kant op te kijken, of nog erger, de schuld bij een ander te leggen. Dit is in strijd met de Hero-cultuur én de jonge honden mentaliteit die we in het begin ervaarden. Time for change, again.
Van trainee naar celdirecteur
Ik heb geluk, we groeien heel snel en we worden te groot om als één grote vestiging onze wezenlijke en onderscheidende cultuur te behouden: korte lijnen, kritisch zijn, ondernemen en snel schakelen. En daarom kiezen we voor de cellenstructuur die ooit door Eckart Wintzen van BSO is uitgedacht en toegepast.
Zodra een vestiging rond de 40/50 medewerkers heeft, is het tijd om te splitsen. Twee nieuwe vestigingen optuigen, klein management team samenstellen uit de eigen gelederen, de zittende garde bewaakt de cultuur en draagt deze mede over aan de nieuw te werven collega’s. Blijvend enthousiasme en doorgroeimogelijkheden worden zo gegarandeerd.
Die stap is nu volop in voorbereiding en zetten we per januari 2023. De huidige hoofdvestiging Wognum splitsen we in drieën: het hoofdkantoor in Wognum blijft, Alkmaar en Hoorn zijn nieuw.
Op 9 januari 2023 vieren we de aftrap in Alkmaar met een gezamenlijk nieuwjaarsontbijt. Zo’n 25 collega’s verhuizen mee vanuit Wognum en we werven ook nieuwe mensen. Mijn rol wordt die van celdirecteur Hero Alkmaar. “Gewoon” weer de schouders eronder met elkaar. Als team, ontwikkelen en verder groeien. Dat wat mij vanaf mijn prille begin bij Hero al zo aansprak.
Celdeling is nou precies zo’n bijzondere organisatiekeuze die de groei en ontwikkeling van trainees ondersteunt en volop mogelijkheden biedt tot het verkennen van de ideale carrière.
Tegenwind … pittig en ook leerzaam
Wat een verhaal. Van trainee naar celdirecteur in vijf jaar tijd. Ik kan het zelf nog bijna niet geloven. Buurman Jeroen die vraagt of ik bij hem kom werken, vooral ook omdat onze zoontjes bij elkaar in de klas zaten, samen speelden en in hetzelfde team voetballen. Nu roepen we elkaar over de schutting (bij wijze van), staan samen langs de lijn en genieten van ons bijzondere bedrijf Hero.
Het is me niet komen aanwaaien, zeker niet, en ik heb er hard voor gewerkt en met veel plezier. Bloed, zweet en tranen kan ik wel zeggen. In uren, in energie én in opleiding. Je moet echt ook zelf bovenop de bal zitten en dat vraagt veel van je. Tsja, is dit een baan of een carrière (oordeel zelf). Ik ben oprecht trots … op het bedrijf Hero én op mezelf.
In mijn beginperiode bij Hero heb ik veel baat gehad van de kennis en ervaring van de “zwaargewichten” binnen onze organisatie. Zodoende kon ik geregeld stoom afblazen, ruggespraak houden, van externe coaching on the job genieten en veel achtergrondinformatie op doen. Uiteraard heeft ook de Nyenrode- opleiding mij veel gebracht, evenals het kunnen en mogen uitspreken van de onzekerheid die soms ook komt boven borrelen.
Werken bij Hero kost mij veel energie, maar ik krijg er minstens zoveel voor terug, nog los van het plezier en de voldoening.
Tips voor nieuwe hoogvliegers
Tot slot nog enkele persoonlijke tips voor toekomstige collega’s en trainees die het aandurven om een baan/carrière bij Hero aan te gaan:
- groei en ontwikkeling zal niet altijd comfortabel voelen
- laat de angst om te falen niet in de weg zitten
- fouten maken mag én kom sterker terug
- durf, toon lef, wees gedreven en vooral ook kritisch … naar jezelf en anderen
- vraag en geef feedback, vanuit respect!
En als Jeroen en ik langs de lijn staan bij onze zoontjes, dan vergelijken we ons trainee traject graag met een uitgebalanceerde jeugdopleiding van een professionele organisatie.
Last but not least: een beetje jaloers op de aanwas van Hero ben ik wel. Op de trainees, de high-potentials en alle overige talenten. Er ligt inmiddels namelijk zo’n mooie onboarding klaar en er is al zoveel voorbereid en uitgewerkt. Daar kan snel voordeel mee behaald worden.
Ik hoop nog veel nieuwe Trainees te mogen verwelkomen bij Hero!
Sander de Wit
Meer weten over Hero?
Neem contact met ons op via:
+31 (0) 85 222 1999
Wil je ons een open sollicitatie sturen?
Voor iedereen die geen idee heeft wat Hero doet, maar dat wél graag wil weten, hebben wij een speciale website ontwikkeld waarbij wij onze dienstverlening simpel uitleggen: Hero for Dummies