Modelovereenkomst:
belangrijk voor
werkgever én zzp’er
Modelovereenkomst:
belangrijk voor werkgever én zzp’er
De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie) is bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Zowel opdrachtgevers als zzp’ers moeten zelf aantonen dat ze op de juiste manier samenwerken. De modelovereenkomst is daarbij een onmisbaar hulpmiddel.
Met een goede modelovereenkomst voorkom je gedoe met de Belastingdienst en minimaliseer je het risico op schijnzelfstandigheid. Het zorgt voor duidelijkheid, biedt bewijs en beschermt beide partijen. Waarom dit zo belangrijk is? Saskia Kapper, CCO bij Hero, legt het uit.
Wat is een modelovereenkomst?
Een modelovereenkomst is een goedgekeurde overeenkomst dat voldoet aan de eisen van de Belastingdienst. Het helpt duidelijkheid te scheppen over de samenwerking en voorkomt schijnzelfstandigheid.
Een belangrijk punt van de modelovereenkomst: er mag geen sprake zijn van werkgeversgezag. Dit betekent dat de zzp’er zelfstandig moet kunnen werken, zonder directe aansturing. Denk aan het zelf bepalen van werktijden en werkwijze en ontbreken van werkinhoudelijke instructies.
Let op: vanaf september 2024 keurt de Belastingdienst geen nieuwe modelovereenkomsten meer goed. Bestaande overeenkomsten blijven wel gewoon geldig en van kracht.
Waarom is een modelovereenkomst belangrijk?
Voordelen:
- Duidelijkheid: Met een modelovereenkomst leg je afspraken over werkzaamheden, betaling, duur en verantwoordelijkheden helder vast. Zo voorkom je misverstanden.
- Bewijs: Bij controle door de Belastingdienst toont de modelovereenkomst wat de gemaakte afspraken zijn.
- Bescherming: Je voorkomt boetes en naheffingen als opdrachtgever en biedt de zzp’er zekerheid over rechten en plichten.
Feitelijke arbeidsrelatie vs. modelovereenkomst
De Belastingdienst kijkt niet alleen naar de modelovereenkomst, maar vooral naar de praktijk. Saskia Kapper legt uit: “Wat je doet, is vaak belangrijker dan wat er op papier staat. Zorg daarom niet alleen voor een goede overeenkomst, maar houd je er ook aan.” Als de feitelijke samenwerking anders is dan in de overeenkomst staat, neemt de Belastingdienst de praktijk als uitgangspunt.
Wat als er geen passende modelovereenkomst is?
Als er geen passende modelovereenkomst is, stel dan zelf een contract op dat voldoet aan de eisen van de Wet DBA. Zorg dat je dit doet vóór 1 januari 2025 en vraag juridisch advies om zeker te zijn van een waterdicht resultaat. Je kunt ook andere vormen van samenwerking overwegen, zoals werken als projectgedetacheerde of in een (tijdelijk) dienstverband. Hero staat voor je klaar met advies en expertise om samen de beste oplossing te vinden.
Hero helpt!
Hero zorgt dat zzp’ers en opdrachtgevers moeiteloos volgens de Wet DBA werken. Van DBA-checks en juridisch advies tot contractbeheer, detachering en MSP-oplossingen: wij bieden een passende aanpak. Meer weten? Laat je gegevens achter, en we nemen contact met je op!
Lees meer over Wet DBA 2025
Lees meer over onze artikelen en blijf op de hoogte.
Saskia Kapper
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Saskia Kapper. Als CCO is Saskia al 15 jaar werkzaam bij Hero. Daarnaast is Saskia is daarnaast voorzitter van Bovib, de branchorganisatie voor intermediairs en brokers, waarin ze haar kennis deelt over de kwaliteit en uitvoerbaarheid van nieuwe wet- en regelgeving.
Aan de slag met een van onze oplossingen?
Voorkom boetes en ga snel aan de slag. Hero staat klaar om je te adviseren en de oplossing te implementeren.
Meer weten over Hero?
Neem contact met ons op via:
+31 (0) 85 222 1999
Wil je ons een open sollicitatie sturen?
Voor iedereen die geen idee heeft wat Hero doet, maar dat wél graag wil weten, hebben wij een speciale website ontwikkeld waarbij wij onze dienstverlening simpel uitleggen: Hero for Dummies