Chat with us, powered by LiveChat

Groei: een lekkere pijn (Blog door: Jeroen de Vries)

Afgelopen week viel ‘s-ochtends, onder embargo, het fantastische nieuws in mijn mailbox dat we dit jaar voor de tweede keer bij de beste 250 groeibedrijven mogen horen. We hebben net ons nieuwe kantoor betrokken en met een nog groter team op een fantastische werkvloer, wilde ik dat natuurlijk meteen met iedereen delen. Ik heb, met de nodige moeite, gewacht tot onze kwartaalmeeting in de middag. Alle afdelingen praten elkaar tijdens deze meeting bij over hun werkzaamheden en doelen. Ik presenteer hier waar we bedrijfsmatig staan en ik bespreek de kwartaal- jaar- en groeidoelstellingen. Want zeker, groei is bij Hero een bewuste keuze. En daarom is het des te gaver dat we deze eer toegekend krijgen! We hebben er met zijn allen op geproost; het heeft ons weer scherper gemaakt en het heeft me ook weer aan het denken gezet. Wat betekent groei voor ons? Hoe werkt het? Hoe werkt het niet? Eens in de zoveel tijd deel ik mijn ondernemersverhaal. Dit keer dus: groei, een lekkere pijn.

 

It’s a bumpy road

Want wat is het een uitdaging om op de lijst van Top 250 Groeibedrijven te komen. Ik kan je vertellen, groeien is gaaf maar het is zeker geen Hosanna. Toen we voor het eerst 4 miljoen omzet draaiden in 2010, hebben we een plan gemaakt om door te groeien naar 10 miljoen. Dat betekende terugrekenen, op marketing inzetten, mensen aannemen, systemen inregelen, interne automatisering op orde brengen, oftewel; investeren en implementeren. We waren net van 1 naar 4 miljoen gegaan en we waren alweer bezig om 10 miljoen als stip op een heel nabije horizon te plaatsen! Natuurlijk word je dan voor gek verklaard, door je eigen omgeving, eigen medewerkers, collega’s in het vak etcetera. Pure fantasie werd het zelfs genoemd.

 

Bewuste groei en een dosis fantasie

Maar ik zal je zeggen: fantasie is misschien wel juist datgene wat je nodig hebt om te komen tot groei. De afgelopen 12 jaar liepen fantasie, doelen en werkelijkheid met regelmaat door elkaar. Als we niet hadden durven dromen, fantasieën hadden durven hebben, dan waren we nooit gekomen waar we nu zijn. Soms moet je dromen over waar je over 10 jaar wilt staan, of over 25 jaar. Soms moet je een Big Hairy Audacious Goal stellen, zoals Verne Harnish stelt in zijn boek Scaling Up, dat op dit moment mijn nieuwe bijbel is. Soms moet je er gewoon keihard op los fantaseren om uit je dagelijkse werkzaamheden te ontsnappen en een nieuw groeiplan te kunnen maken. Groei is een keuze die tot leven komt met een dosis fantasie.

 

Groeipijn versus groeiplezier

En daarbij: groei doet pijn. Groeien is niet makkelijk, haalt je doorlopend uit je comfortzone, vraagt investeringen op de korte termijn, terwijl je maar moet afwachten of het je op de lange termijn brengt wat je had gehoopt. De kosten gaan immers voor de baten uit. En het haalt niet alleen mij telkens uit mijn comfortzone, maar ook iedereen die bij Hero werkt. Verandering is onderdeel van de dag. Mijn eigen mensen verwijten me wel eens dat ik geen focus houd, of alweer een nieuw idee poneer terwijl het vorige nog niet is uitgewerkt. Het vergt dus elke keer de nodige energie om mensen mee krijgen, en het vraagt van de medewerkers de nodige energie en aanpassingsvermogen om mee te gaan.

Groeien is leren, en leren is groeien, als bedrijf, als persoon, als team. Wat hebben we veel geleerd, en wat hebben we daar veel fouten voor moeten maken. Wat hebben we vaak de verkeerde personen aangenomen, of terugkijkend, misschien wel de juiste personen aangenomen maar compleet verkeerd ingewerkt, verkeerd kennis laten maken met onze organisatie en gemanaged.

Zo hebben we ooit een salesmanager aangenomen. We hebben letterlijk 4 maanden geworven, 60 sollicitaties face to face geïnterviewd, want we wilden dit goed doen. Dit was immers op dat moment onze grootste en duurste stap ooit. Vervolgens hebben we iemand aangenomen voor een astronomisch bedrag. Lang verhaal kort, na 2 maanden (een maand na het aflopen van zijn proeftijd) wisten we zeker dat we toch echt de verkeerde hadden aangenomen. Maar moesten we het contract nog de volle 12 maanden uitdienen. Dit verhaal heeft ons meer dan 180K gekost, en nog erger, 1,5 jaar tijd en energie en we zijn er niets mee opgeschoten.

Maar het bracht ons ook op een nieuw idee. De oplossing die cruciaal is geweest voor de echte groeiversnelling: zelf mensen in klasjes aannemen en opleiden! We zijn begonnen met het aannemen van relatief goedkope krachten, met een veel lager risicoprofiel. Mensen in klasjes aannemen, betekent dat je veel beter kunt benchmarken, je voelt je een stuk minder afhankelijk, en je kunt je onboarding veeeel beter organiseren. En: het is super herhaalbaar en schaalbaar! Om de groei vol te kunnen houden en te kunnen versnellen, proberen we in het bedrijf alles schaalbaar, herhaalbaar en planbaar te maken. Alleen dan kun je structureel groeien. Zo bracht ons slechtste wervingstraject ons bij een geniaal idee dat ons steeds verder brengt in onze groeiambitie.

 

Groei geen rechte lijn

Groei gaat ook nooit in een rechte lijn en daarbij is timing super lastig. Zo hebben we vaak te veel werk met te weinig mensen, om vervolgens met te veel mensen te weinig werk te hebben. Want je schrikt steeds: ineens verdubbelt de hoeveelheid werk bijvoorbeeld, waardoor mensen ineens 2x zo hard moeten gaan werken en tegelijkertijd ook nog eens wervingsprocedures en inwerkprocedures moeten begeleiden. En om niet dezelfde fout weer te maken, neem je meer mensen aan en heb je ineens een half jaar 3 man te veel en denk je: dat doe ik nooit meer! Het is dus lastig timen op: medewerkers, kantoorruimte en IT systemen. Elke keer weer! Groei is simpelweg grillig en lastig.

 

Groeicultuur

Gemiddeld groeien we 30%, elk jaar al 12 jaar lang. Afgelopen jaar groeiden we zelfs 40% en ons doel is dit naar 60% te versnellen. Op dit moment kunnen we 30% per jaar precies aan. Alles daarboven geeft groeipijnen. Wij zijn dan ook druk bezig de schaalbaarheid verder te verbeteren. We hebben veel aandacht voor persoonlijke groei van alle medewerkers. Iedereen heeft een persoonlijke, externe, coach met wie elke 8 weken een gesprek gevoerd wordt met als insteek: persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast lezen we boeken gezamenlijk met het bedrijf, organiseren we interne lezingen en bieden we hoogfrequent trainingen aan. Sinds 1 januari hebben we zelfs een eigen trainer voor intern personeel in vaste dienst.

Als je eenmaal een groeibedrijf bent, vraagt dat om een groeicultuur. Daar maken we bewust werk van. Je kunt je voorstellen dat wanneer je groeit, mensen opeens niet meer van alles op de hoogte kunnen zijn en dat cultuur verandert. Een heel simpel voorbeeld: opeens lunch je niet meer met zijn allen tegelijk, maar in groepjes. Daar wordt natuurlijk van alles van gevonden. Of ineens heb je niet meer je één-op-één-gesprek met de baas, maar met een operationeel manager. Vooral voor medewerkers van het eerste uur is dat lastig. Het zijn simpele, dagelijkse voorbeelden die wel vragen om aanpassingsvermogen.

Ook ik kom af en toe vol in botsing met onze eigen groeicultuur. Ik ben letterlijk het bedrijf in mijn eentje begonnen en was zelf lange tijd verantwoordelijk voor sales, recruitment, administratie, facturatie, contracten etc. Stap voor stap is het bedrijf uitgebouwd en hebben anderen taken van mij overgenomen. Vaak eerst in samenwerking, later vaak veel vollediger. Ik heb er enorm van genoten om steeds te bedenken wat de slimste volgende stappen waren. Nieuwe functies bedenken, de juiste mensen daarvoor te zoeken, vervolgens deze mensen in hun kracht krijgen en weer door. Hero zit momenteel in een erg uitdagende fase. Er staat een grote versnelling voor de deur door het winnen van diverse nieuwe contracten, new sales, aanbestedingen en senior sales. Ikzelf moet me van meewerkend voorman naar manager en uiteindelijk naar leider ontwikkelen. Ik kan niet meer van alles op de hoogte zijn binnen het bedrijf. Ik kan niet meer in alle App groepjes zitten. Mensen hebben minder 1 op 1 tijd met mij, wat zij, en ikzelf, wel gewend waren.

 

Groeiambitie voor de toekomst

En we blijven fantaseren. Onze Big Hairy Audacious Goal is over 10 jaar 10x zo groot te zijn. Over 1 tot 2 jaar willen we al 4x zo groot zijn. Onze fantasie is de beste, en één van de grootste spelers van Nederland te worden met een onderscheidende dienstenportefeuille, betere en meer service te bieden dan alle concurrenten. De Rolls Royce onder de recruitmentbureaus zijn dus. We willen de betrouwbaarste partij zijn; alles wat we zeggen moet 100% kloppen. Onze fantasie is ook, dit wereldwijd uit te gaan dragen. Mijn droom voor de toekomst is daarnaast dat mijn 2 kinderen ook binnen Hero actief zullen worden. Uiteraard alleen als ze dat willen.

We zijn 10 jaar een startup geweest. In deze pioniersfase hebben we alles wat we verdienden, terug geïnvesteerd in het bedrijf. We hebben van alles en nog wat geprobeerd. We hebben gezwoegd en geleerd. In mijn vorige column, toen we net 10 jaar bestonden, heb ik gesteld dat we een nieuw fase ingingen. Nu, twee jaar later, zijn we al 2 jaar een groeibedrijf. En ik kan je zeggen: ook al doet dat soms pijn; wat is het lekker!

 

Ik wens je veel fantasie …

Jeroen