Investeer in je mensen, juist als ze thuis werken

Door: Jeroen de Vries

Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Dat heb ik veel tegen mezelf gezegd als zelfverklaard tegenstander van thuiswerken, toen we de ene na de andere maatregel namen om het thuiswerken juist te faciliteren. Op zondag 15 maart, het weekend van de officiële lockdown, presenteerden we een pakket aan ingrijpende maatregelen aan de collega’s bij Hero om de Corona crisis bedrijfsmatig het hoofd te bieden. Nu in de tweede golf gaan we een stapje verder en zijn de maatregelen nog veel meer gericht op het menselijke aspect.

Tegenstander thuiswerken

De zakelijke maatregelen druisen tegen de cultuur in van ons bedrijf. Werken bij ons bedrijf, en ik denk bij de meeste groeibedrijven, is iets bijzonders. Elke twee jaar verdubbelt onze omzet. Dat maakt dat wij elke twee jaar een totaal ander bedrijf zijn. Zowel qua processen en systemen als ook qua dynamiek, teamsamenstellingen en sociale verhoudingen binnen het bedrijf. Als medewerker word je maximaal uitgedaagd om je continue aan te passen aan de wisselende snelheid van het bedrijf. Er wordt dus een groot beroep gedaan op je aanpassings- en ontwikkelvermogen. Om deze veranderingen bij te kunnen benen en ook maximaal te benutten, ben ik ervan overtuigd dat het noodzakelijk is om fysiek bij elkaar te werken. Zodra je thuiswerkt, is de dynamiek absoluut anders. Personen ontwikkelen zich in een ander tempo, er ontstaat ruis, verwijdering en er ontstaat meer frictie dan wanneer iedereen fysiek bij elkaar zit.

Sociaal programma

Om elkaar niet te verliezen en het moraal hoog te houden, startten we een sociaal programma. Dagelijks om 16:00 uur hebben we een Zoom videocall met het hele bedrijf om de laatste updates te delen en elkaar weer even te zien. Deze daily is er nu nog steeds, met aandacht voor de zakelijke ontwikkelingen en Corona cijfers, maar ook met ruim aandacht voor persoonlijke gebeurtenissen en verhalen. Twee keer per week sport het hele bedrijf samen. Op dinsdag en donderdag van 16:30 tot 17:00 kan iedereen die dat wil samen met een Personal Trainer en met de andere collega’s meedoen met een work-out via Zoom. En daarnaast organiseren we om de week een virtuele vrijmibo, die steeds wisselend wordt ingevuld.

Werken bij een groeibedrijf als Hero kan mentaal erg intensief zijn. Dat wordt normaliter in balans gehouden door alle dingen die medewerkers samen ondernemen en door de lol buiten werktijd. Niet voor niets is 40% van het kantooroppervlak ingericht voor tafeltennis, darten en gamen. Als een deel van de lol wegvalt, wordt het werk in verhouding nog intensiever. Tel daarbij op dat je de hele dag non stop in een scherm zit te kijken, je geen praatjes meer bij de koffie machine hebt en dat je wereldje een stuk kleiner is geworden en zie hier de aanleiding voor de vele artikelen over eenzaamheid bij medewerkers in de krant.

Stapje verder

En daarom, tijdens deze tweede lockdown, wilde ik een stapje verder gaan. Dingen met elkaar delen via het kleine schermpje van een mobiel is niet ideaal. Maar het is ook niet ideaal dat alle medewerkers compleet verstoken zijn van alle dashboard informatie die bij Hero normaliter juist open en transparant overal aan de muur zichtbaar is. Zo ontstond er een nieuw idee, gegoten in het programma: Hero, thinking of you, een variant op de pay off van het bedrijf, Hero, working for you.

Het ‘Hero, thinking of you’-programma is erop gericht om de sociale afstand onderling verder te verkleinen. Ik kocht voor iedereen een digitaal photoframe. Een klein gebaar, met een grotere uitwerking dan gedacht. Het leuke aan dit idee, hoe simpel het ook klinkt, is dat iedereen dit frame naast zijn pc thuis kan zetten. Maar wij kunnen centraal vanaf kantoor afbeeldingen, teksten en video’s naar al deze frames verzenden. Zo kunnen we weer foto’s delen van de baby die geboren is bij een collega, kunnen we een trotse zoon of dochter die net een rijbewijs gehaald heeft weer in beeld brengen. En daarnaast gebruiken wij het uiteraard ook om zakelijke trots te delen. Gewonnen accounts of deals worden op deze wijze gedeeld, en zo wordt de dank en waardering weer direct geuit. Er is een speciaal mailadres waar collega’s heen kunnen mailen met persoonlijke content die zij willen delen met de andere collega’s. Iedereen komt nu met leuke ideeën: deel een foto van jezelf op je thuiswerkplek met je collega’s, maak een foto van je gezinssituatie, zodat we elkaar ook thuis beter leren kennen. Alles wordt weer veel persoonlijker.

Ik zou iedereen mee willen geven om vooral oog te houden voor het menselijke aspect van de corona crisis en de nadelige persoonlijk gevolgen. Focus je niet alleen op de zakelijke kant, maar blijf investeren in het welzijn van je medewerkers. Door de corona crisis verzakelijkt het werk heel snel: collega’s lijken strenger voor elkaar te zijn en je kunt ook makkelijk iets afschuiven. Door het menselijker te maken worden collega’s weer een gezicht in plaats van een emailadres. Dan ben je zelf bereid meer te helpen en je te laten helpen.

De fotolijstjes die we aan medewerkers hebben verstrekt, zijn lijstjes van Kiki en Co, waarmee sociale doelen in Vietnam gesteund worden.